top of page
Eerdere berichten

    Mag het zo zijn?


    Zodra je begint te genieten van een diep dal, sta je alweer aan de top. Er is geen andere top!- Osho -

    Een nieuw jaar is begonnen, een nieuw fris jaar. Op mijn nieuwe scheurkalender kwam deze mooie zin voorbij, die aansluit bij het proces wat zich de laatste maanden in mij heeft afgespeeld.

    In november en december heb ik me even helemaal teruggetrokken om bij te komen van de enorme verbouwing en heb ik een hoop innerlijk opruimwerk gedaan. En dan heeft me behoorlijk opgefrist.In de ruimte die ik heb genomen door minder te werken, maar vooral ook in het verblijf in het innerlijke dal, is er een diepe rust in mij ontstaan. Ergens in een diep tranendal-moment voelde ik veel wanhoop over het feit dat ik wéér of nog, in zo’n dal terecht kwam. Toen kwam de vraag in me op: Mag het zo zijn? Mag het zo zijn dat ik verdriet voel, wanhoop voel, angst voel? Mag het zo zijn dat dit is wat er is?

    Ik zag de cirkel van het leven voor me, met het dal als de onvermijdelijke wolken voor de zon die zullen blijven komen en gaan. Dag en nacht, alleen en samen, zomer en winter, leven en dood, alles komt en gaat. En dat dat oké is. Het was fijn om me dat in de diepte van het dal te herinneren: Ik hoef de wolken niet onder controle te krijgen, ik hoef niet met de wolken te vechten. En er ontstond een vredig gevoel. Ik zal nooit perfect worden, ik zal nooit erin slagen om het komen en gaan van dingen onder controle te krijgen, nooit alleen maar winnen of en het zal nooit alleen nog maar goed gaan. Want dat is wat het leven is: een cyclus van verandering. En in het ophouden met te proberen dat te veranderen en mezelf te veroordelen als dat niet lukt, het leven te accepteren zoals het komt en mijn leerproces te aanvaarden met alle ups en downs - kan er innerlijke vrede zijn. En dat scheelt een hoop energie: wat een opluchting!

    Als innerlijke vrede is wat ik wil leren, kan ik alles wat er op mijn pad komt daartoe gebruiken. Niet door verdriet of pijn of wanhoop te onderdrukken vanuit de gedachte: Het hoort nou eenmaal bij het leven, we maken er het beste van. Maar juist door toe te laten wat er is, het te voelen en ernaar te kijken. Door wat er is ruimte te geven. Zo leren we stromen met het leven. En de stroom van het leven niet persoonlijk te maken, maar te beleven als een avontuur met mogelijkheden. Daarom vind ik de bovenstaande tekst van Osho mooi. Het dal vermijden is een hulpeloze zaak, want die is deel van het leven. Juist in het leren dat dal te aanvaarden en welkom te heten als het zich aandient, ontstaat er vrede. En die vrede is het enige ware geluk, de enige top.

    Dan is er niets te verliezen en gaan we altijd richting het licht. Dan hoef je niet langer met vormen en omstandigheden te vechten of je eraan vast te klampen, maar zul je ze steeds makkelijker dankbaar zijn, voor de les die ze je brengen om te vergeven, het licht te zien en lief te hebben. Zo hoef je niet langer weg te rennen van schaduwen en schrikbeelden over de toekomst. Je zult je eigen downmomenten makkelijker accepteren en vertrouwen, want je weet dat de waarheid niet verloren gaat. Het licht ook niet. De innerlijke vrede ook niet.Dus er is alle tijd om te leren en dat gaat met vallen en opstaan. Steeds sneller leer je je eraan overgeven en herinner je je dat je daarin je hoofd richting het licht kunt bewegen en overeind kunt komen.

    Wanneer je een nieuwe diepte in jezelf tegenkomt: wees lief voor jezelf, een stuk donker wordt zichtbaar en is klaar om aan het licht te worden gebracht. Het zal veranderen zodra jij het ziet voor wat het is, door het niet te onderdrukken maar het jezelf te vergeven. Je bent deel van het geheel, je bent waar je moet zijn. Je hoeft niemand anders te worden. Je hoeft niets van buitenaf toe te voegen. In het zakken in wat er nu is, zal het zich ontvouwen, zonder dat jij het hoeft te doen. Je geeft daarin de leiding weer terug aan het leven. De leiding over het tempo van je proces en over de omstandigheden. Je leert zijn wie je bent, door te leren zakken in wie je bent - door te voelen en toe te laten dat er is wat er is. Het moment te aanvaarden. Hoe meer ruimte je jezelf leert geven in zijn waar je bent, hoe meer je ware zelf tot bloei zal komen.

    De vraag is niet: Zullen dingen in de vorm wel goedkomen zoals ik het graag wil? De vraag is: Wil ik dit wat er is of wat er ook zal komen in de toekomst gebruiken om innerlijke vrede te leren?Dan hoeven we geen controle meer te houden. En is alles welkom.En ervaren we steeds meer de betekenis van overgave, loslaten, voelen, expressie en vergeven. Als we onszelf en elkaar in de vorm onze imperfectie steeds weer vergeven, wordt er een balans hersteld, wordt het verleden losgelaten en kunnen we onze verbondenheid in het hier en nu voelen. Zo worden we ons weer meer en meer bewust van onze verbinding met het universum, met het licht in alles dat we buiten ons weerspiegeld zien.Laat de strijdbijl los en open je voor het leven zoals het is. In waar je bent open je je bewustzijn voor het hier en nu. Daarin wordt de verbinding met het geheel weer voelbaar. De is-heid van waar je bent, is ook de is-heid waarin je het AL kunt ontmoeten, door je ermee te verenigen.Zo leren we de vorm overstijgen en worden we ons gewaar van eenheid, van onze verbondenheid. Je keert je richting het licht. Dan gebeuren er wonderen…..

    Binnen Natureza bied ik het komende jaar volop mogelijkheden om deze verbinding met jezelf en anderen te verdiepen. In februari start het traject verbindende communicatie, het schildertraject (zaterdagen) en een nieuw stembevrijdingstraject van vijf losse dagen verspreid over 5 maanden. Ook nieuw binnen Natureza: Maandelijks een zang-avond om je bewust met jezelf te verbinden, anderen te ontmoeten, samen lekker mantra's te zingen en het leven te vieren! In september 2018 herstart binnen Murali de jaartraining! Onderaan de mail volgen meer details over deze cursussen.

    Voor de rest van het aanbod kijk op natureza.nl. Aanmelden kan door een mail te sturen naar margo@natureza.nl of via de site: natureza.nl Ik wens iedereen een heerlijk, liefdevol, rijk en overvloedig nieuwjaar toe, vol inspiratie, groei en leven!Margo

    Aanbod: CommunicatiecursusTraject Verbindende Communicatie: Laat je Hart spreken!In dit traject kun je een diepgaande ervaring opdoen in het openen, herkennen en erkennen van jouw innerlijke waarheid en leer je dat op een liefdevolle en oordeelloze wijze naar buiten te brengen. Ook leer je de behoeften van de ander achter de oordelen te begrijpen en te horen. Thema’s als grenzen, behoeften, boosheid en conflict, inspiratie, wezenlijk contact, liefde en relaties komen aan bod. et een vleugje stemexpressie.De Verbindende communicatie is een non-dualistische benadering, een combinatie van de geweldloze communicatie van Marshal Rosenberg, aangevuld met invloeden vanuit de PRI, wat inzicht geeft in het fenomeen projectie. Een Cursus In Wonderen is hierin mijn belangrijkste bron van inspiratie, waar de geweldloze communicatie van Marshal Rosenberg uit is voortgekomen.De verbindende communicatie biedt een kader dat helpt om in te zien hoe je verbinding kunt vinden met je Zelf en met de Essentie van de ander in elke situatie. Het helpt inzien hoe oordelen overbodig zijn en voortkomen uit onze geconditioneerde manier van kijken, vanuit een kader van goed en fout. Data: Vanaf 3 februari 7 x om de week op zaterdagmiddag van 12:00 tot 16:30 op 3/2, 17/2, 3/3, 17/3, 31/3, 14/4 en 28/4.Locatie: Rijnkade 72 in Woerden.Bijdrage: € 325,-Het geheim van manifestatie - Vrije Schilderexpressietraject In het schilderen wordt veel zichtbaar van hoe je in je leven met dingen omgaat. Hoe makkelijk gun je het jezelf te genieten en spelenderwijs iets te leren, waar is er de neiging resultaatgericht te zijn en jezelf te veroordelen? Hoe vrij geef je uitdrukking aan wat je voelt en kun je spelen? Waar wil je sneller dan je kunt of waar neem je juist genoegen met een veilige weg? Misschien begin je er unberhaupt maar niet aan omdat je denkt dat jij iets niet kunt of dat het ergens aan zou moeten voldoen om waarde te hebben. Binnen dit traject word je bewust van je neigingen, overtuigingen en patronen waarmee je je creativiteit beperkt. Daarnaast word je uitgenodigd om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken, je innerlijke creatieveling te leren kennen en welkom te heten, veel te spelen en tot bloei te komen in je eigenheid! Vijf hele dagen van september tot en met januari incl. huiswerk. Je hoeft geen schilderervaring te hebben om aan deze cursus deel te nemen. Je krijgt zowel lessen in creatieve expressie alsook af en toe wat tips en technieken zodat je, als je het leuk vindt je verder kunt ontwikkelen en bekwamen in schilderen.

    Data: 7 februari, 7 maart, 4 april, 2 mei, 6 juni van 10:30 tot 17:00.Locatie: Het witte kerkje in Lunteren.Prijs: € 425,- incl. materiaalkosten. Traject Stembevrijding: Het Vrije LiedMijn liefde voor stembevrijding is groot. Telkens weer ervaar ik de enorme waarde van het geven van klank aan wat er in mij is, zowel bij mijzelf, alsook wanneer ik een ander begeleid. Het brengt een enorme stroom op gang en herstelt de verbinding met je diepste zelf: Het leert je te leven in spontaniteit, vanuit je gevoel, vanuit je hart en zichtbaar in je innerlijke waarheid. Het laten horen van je stem in groepsverband is een manier om te leren werkelijk jezelf te zijn, oude beperkingen en pijn te verwerken, te leren aanvaarden wat er is, de controle los te laten, contact te maken met je innerlijke kracht en je vanuit je hart te verbinden met anderen.Data: 23/2, 23/3, 20/4, 18/5, 15/6. Let op: Een donderdag en verder vrijdagen.Locatie: Het witte kerkje in Lunteren.Prijs: € 400,-Maandelijkse Zangavond: Om je bewust met jezelf te verbinden, anderen te ontmoeten, samen lekker mantra's te zingen en het leven te vieren! Data: Dinsdagavond 30/1, 27/2, 27/3, 24/4, 22/5, 26/6. Locatie: Nader te bepalen omgeving woerden. (Meer info vanaf volgende week op de site)Bijdrage: € 15,-

    bottom of page