top of page
Eerdere berichten

    Grow into the flower you are meant to be!

    'Be courageous enough to grow into the flower you are meant to be' - Osho

    In september start de jaartraining ' Het Lied van jouw Ziel'. Een bijzondere training ontwikkeld door Erica Nap die ik dit jaar binnen Natureza zal geven. Voorafgaand vindt in juni de introductiedag plaats met stemexpressie en dans.

    Weet waar je aan begint.. als je van de liefde van je ware Zelf hebt geproefd, wil je niet anders meer dan voluit leven….

    De naam Natureza zegt het al, de natuur is voor mij een van de meest prachtige metaforen om me te tonen dat ik deel ben van een geheel. Dat ieders schoonheid een functie en een plek heeft en een eigen bloeitijd.

    Jij bent als een bloem. Je hebt een potentie die geleefd wil worden. Je hebt een worteltijd.. waarin je de diepte in mag om je pijn en angsten te transformeren tot een kracht, waarin je mag leren ontvangen om jezelf te geven wat je nodig hebt. Je hebt een groeitijd waarin je mag doen wat eng is om te doen, zonder garanties. Een tijd waarin je enkel je innerlijke roep van het licht kunt volgen om vanuit het donker op te klimmen. En als je dan boven de aarde begint op te komen, wachten je allerlei lentestormen die je helpen je innerlijke kracht te verstevigen.. en dan komt je bloeitijd…. Eerst nog een knop waarin de potentie al zichtbaar begint te worden en toch wacht iets in jou tot je helemaal klaar bent om open te gaan, om je stralende zelf aan de buitenwereld te tonen en je licht te verspreiden in geuren en kleuren…

    Als je je innerlijke schoonheid ziet als de bloem, ben jij ook de ‘tuinier’.

    Jij kunt het zaad vruchtbare grond geven door de bodem te voeden, je kunt het onkruid weghalen dat neigt de ruimte in te nemen en je bloem te overwoekeren. Je kunt je bloem water geven en liefde.

    Toewijding aan je tuin zorgt dat alles begint te groeien en bloeien. Je ontvangt rijkelijk terug wat jij gegeven hebt. Je creëert je eigen paradijs.

    Onze basis, ons fundament is vaak iets waar we niet altijd zo bewust verbinding mee hebben. Iets in ons kijkt liever niet als er in het fundament van een relatie iets knaagt, of in onze werksituatie, of de financiële situatie, misschien wel het contact met ons lichaam... Of er zijn verlangens en dromen waar we maar niet aan toe komen, waarvan je ze al haast bent vergeten…

    Echt kijken naar de huidige situatie is eng. Omdat er in de diepte van onze ziel een angst is, dat als we echt zijn wie we zijn, het ons einde betekent. Als kind hebben we geleerd om op een bepaalde manier ‘in te passen’ in deze wereld. We waren afhankelijk dus we hadden daarin inderdaad geen keuze. Maar iets knaagt er… omdat er in ons een stem klinkt.. van een groot verlangen naar vrijheid.

    Allerlei patronen regeren ons leven: We willen onszelf bewijzen, of we pleasen anderen, we gaan contact uit de weg, nemen genoegen met minder of jagen juist eindeloos achter dingen aan waarvan we hopen dat ze ons vervulling zullen brengen... maar eigenlijk hebben deze patronen ons vooral voor veel gedoe en ellende gezorgd.

    We zijn bang voor waarheid, omdat dat ons huidige fundament doet trillen. Alles waarin we zijn gaan geloven en waarin we flink hebben geinvesteerd, lijkt minder zeker… Daardoor hebben we onze innerlijke waarheid en ons gevoel vaak diep weggestopt. Logischerwijs hebben we moeite met contact, moeite met grenzen, moeite met zachtheid, moeite met voelen, moeite met stilte, moeite met aarden of juist met God…

    Steeds komen we situaties tegen in het leven die ons spiegelen in dat waarin we niet vrij zijn… Totdat we klaar zijn om ernaar te kijken, wanneer we het voldoende zat zijn, of de situatie zodanig uit de hand loopt of pijn bezorgt dat we niets anders kunnen!

    En dat is spannend. We hebben juist geleerd dat het veilig is als we zelf de controle houden. Stel dat je je werkelijk overgeeft en hulp zou aanvaarden….

    Stel dat je zou gaan doen wat eng is om te doen… dan zou het weleens kunnen dat dat gebeurt wat je juist altijd hebt vermeden!

    En precies in het nemen van dat risico, daar ligt de heling. Je bent namelijk niet meer afhankelijk van de goedkeuring van anderen, er is een plek voor jou in de wereld. De kans dat je het overleeft als je jezelf laat zien, is statistisch gezien erg groot. Dat je zorgvuldig opgebouwde controlesysteem standhoudt is echter minder zeker… en juist dat is je bevrijding! Niet meer het hoofd dat je wereld regeert, maar je innerlijke stroom. Niet meer de oordelen van juist en niet-juist, maar je eigen behoeften eren en je grenzen stellen. Geen slachtoffer meer van de wereld, maar je tuintje opruimen en elke dag een beetje mooier maken.

    Dat is waar vrije Zelfexpressie over gaat. Gaan staan in het vuur, in het ongemak, de angst en de pijn, om weg te laten branden wat niet echt is, wat niet op werkelijkheid is gebaseerd. Om zo ruimte te maken voor je innerlijke schoonheid die geleefd wil worden!

    bottom of page